Partnering i byggprojekt


Partnering (eller "samverkan") är samarbetsform där alla involverade i projektet arbetar tillsammans mot gemensamma mål, oftast i en gemensam organisation och med en gemensam ekonomi. Rätt nyckelpersoner med rätt kompetens och attityd är viktigt för att kunna skapa en kultur som främjar samarbetet i projektet. Syftet med partnering är ytterst att göra byggprocessen effektivare, ledtiderna kortare och ge bättre kontroll över kostnader och kvalitet. Det är en samverkansform som lämpar sig allra bäst för stora komplexa projekt med många intressenter. 


Öppenhet - ett nyckelord

Ett bra fungerande partneringprojekt kännetecknas av ett effektivt samarbete och att vi känner tillit och förtroende inför varandra. Öppenhet är en förutsättning för att detta ska uppnås. Det gäller dels "ekonomisk" öppenhet kring inköp och nedlagd arbetstid i projektet, dels att alla medverkande är öppna med åsikter om problem, möjligheter och andras insatser i projektet.

Tjänster

Uppdrag som partneringledare


Ett effektivt partneringledarskap handlar om mycket mer än att genomföra ett antal trevliga aktiviteter parallellt med projektarbetet. Visst, partneringledarskapet handlar främst om att jobba med "mjuka" aspekter av projektet - men det måste ske i nära samarbete med projektledning och övriga ledare, och tydligt fylla en funktion för det operativa projektarbetet om det ska upplevas meningsfullt av projektets medverkande. I ett uppdrag som partneringledare kan jag ansvara för alla de delar som beskrivs nedan, men det går även att engagera mig i enbart någon av aktiviteterna. 


Startseminarium

Alla projekt mår bra av en genomtänkt projektstart. Ett uppstarts-seminarium där alla nyckelpersoner och kompetensområden är representerade är viktigt för att skapa samsyn kring visioner och mål
- och för börja lära känna de som ska agera tillsammans i projektet.

Mål och målarbete

Att tillsammans formulera några övergripande partneringmål i projektet är ett bra inslag under ett uppstartsseminarium. Men därefter behövs ett engagerat arbete för att göra målen effektiva. Utifrån partneringmålen behöver vi specificera operativa mål, besluta om åtgärder och arbetssätt som styr mot målen, samt utpeka ansvariga för åtgärderna. Det handlar mer om att arbeta "med" mål än mot mål.

Riskhantering

I stora komplexa projekt kan mycket oväntat hända innan allt är färdigt. Det är viktigt att skapa en gemensam bild av vilka risker som kan inträffa och vilka konsekvenser de kan få. Det handlar om att förebygga och att vara beredd med åtgärder om risken ändå skulle inträffa. 



Byggprocessmätning

Det är nyttigt att stanna upp då och då under ett långt projekt för att lyssna av stämningen, trivseln och motivationen i projektet. Det är också lika viktigt att öppet redovisa utfallet och sätta in åtgärder i syfte att förbättra projektet. Det här kan göras med hjälp av enkla mindre enkäter eller genom något att de stora systemen för byggprocessmätning.  

Utveckling av ledarskap

På alla nivåer i ett partneringprojekt har ledarskapet en stor betydelse för trivsel, engagemang och effektivitet. Att jobba aktivt med ledarskapsutveckling innebär praktisk träning och coachning i tekniker för möten, presentationer, återkoppling och svåra samtal. 

Teamutveckling

I ett stort byggprojekt kan det vara 100-tals medverkande. Det går inte att göra ett enda stort bra team av allihop. Men det gäller att identifiera var vi behöver väl fungerande team under olika skeden i projektet. Att jobba aktivt med teamutveckling innebär praktisk träning och coachning i t ex kommunikation, konflikthantering och återkoppling.

Kommunikation

När det är många olika intressenter i ett komplext projekt finns det en risk att vi skapar olika bilder av projektet, t ex: Vad ska det bli? Vad är viktigast? Vem har ansvaret? Om vi vill att alla ska dra åt samma håll, behöver vi kontinuerligt se till
att vi har en gemensam bild av projektet. Det åstadkoms t ex genom start- och statusmöten, introduktionsutbildningar, intern info, trivselträffar och byggprocessmätningar.   

Exempel på genomförda uppdrag som partneringledare


Region Värmland och Skanska 2014-2019


Fortum


Prepart


Flexit 


Sunne kyrka